بیماری مزمن و کشندۀ گوسفند و بز میباشد و چون از لحاظ بالینی با نشانههای خارش شدید پوست و تشنجهای عصبی ظاهر میشود، آنرا بیماری خارش و لرزش گوسفند و بز هم میگویند. در طبیعت عموما گوسفندان به آن مبتلا میشوند ولی بزها نیز به اسکریپی حساساند.
در بیشتر مواقع، خارش؛ اولین نشانۀ بیماری است. شدت خارش به اندازهای است که بدلیل مالش با اجسام تیز، زبر و خشن، پشم و موهای حیوان ریخته و محل خارش زخم و خونین میشود. خارش بیشتر در پهلوها، کپل، بالای شانه و گردن به وجود میآید و در بیشتر مواقع بطور قرینه و دو طرفی ظاهر میشود.
متعاقبا لرزشهای عضلانی آغاز شده و شدت میگیرند. رفته رفته طرز راه رفتن حیوان نامتعادل شده و حرکات غیر عادی از خود بروز میدهد.
مثلا ضمن خاراندن خود، سر را به سمت عقب به طور کشیده نگه داشته، لبها را از بالا به پایین برده و زبانش را مانند اینکه چیزی را میلیسد از دهان خارج میکند.
حیوان به تدریج ضعیف و لاغر شده و به هنگام راه رفتن قدمهایش کوتاه و با احتیاط است و چنانچه عمدا تحریک شده و مجبور به دویدن شود، حتما به زمین خواهد خورد.
شدت خارش، افزایش تشنج و انقباضات عضلانی، عدم تعادل در اندامهای حرکتی و لاغری و بیاشتهایی، حیوان را زمینگیر کرده و در وضعیت فلج عمومی؛ او را تلف میکند.
حالت جنون گاوی به حیوان دست میدهد و گویی دام دیوانه شده است.
یکی از علائم مشهود در دامی که مبتلا به اسکریپی هست بعد از کالبد شکافی، حفره حفره شدن مغز یا به اصطلاح اسفنجی شدن مغز هست که جز علائم حتمی درگیری دام به این عارضه میباشد.
در تمامی مراحل بیماری، حیوان تب نکرده و حرارت طبیعی بدنش تغییر نمیکند. مدت بیماری معمولا از 4 تا 6 هفته میباشد. در پارهای مواقع علایم استفراغ، لرزش پلکها و خیرگی چشمان دیده میشود.
تاکنون هیچگونه برنامه مشخص و قاطعی برای پیشگیری و درمان اسکریپی شناخته نشده است. در بعضی مواقع برای جلوگیری از انتشار بیماری به سایر مناطق، ناچار از ارسال تمامی گله به کشتارگاه است.
تنها راه و پیشنهاد جهت درگیر نشدن گله به این عارضه:
1- عدم استفاده از پودر گوشت و خون در جیره (بعنوان منبع تامین پروتئین)
2- عدم استفاده از پودر ماهی و استخوان در جیره (بعنوان منبع تامین کلسیم)
3- استفاده از جیره غذایی سرشار از انواع ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین طبیعی (علوفه هیدروپونیک)
4– عدم خرید دام از مراکز نامعتبر
5- عدم انتقال دام از مناطق مشکوک
6- در نهایت در صورت مشاهده، سریعا لاشه و تمام ترشحات سوزانده شود.
مطالب مرتبط:
واقعا مطلب کامل و مفیدی درباره بیماری مربوط به گوسفندان بود . ممنونم
ممنون