کد مقاومت سموم

کد مقاومت (Resistance code) شماره‌ای است که روی تمام سموم کشاورزی (قارچ‌کش، آفت‌کش، علف‌کش و…) درج می‌شوند و عدم توجه به این شماره در انتخاب سموم کشاورزی، می‌تواند بسرعت باعث بروز مقاومت در آفت هدف مورد نظر ما شود.

بدلیل سرعت تکثیر بالای آفات و بیماری‌ها، معمولا امکان بروز جهش‌های ژنتیکی در این موارد بالاست ولی اغلب جهش‌ها منجر به توالی نسل خاصی نمی‌شوند و گاهی حتی به تشکیل سلول هم نمی‌رسند ولی برخی از جهش‌ها، در نهایت منجر به مقاوم شدن آن آفت یا بیماری به عامل خاص شیمیایی می‌شوند که در نهایت در سموم مورد استفاده برای مبارزه قرار گرفته‌اند.

این عوامل باعث بروز مقاومت در آفات شده و در نهایت با استفاده از یک نوع سم، می‌توانیم شاهد عدم تغییر در جمعیت آفت هدف باشیم.

نحوه افزایش جمعیت آفات مقاوم، به آفت‌کش در یک گروه جمعیتی

ولی برخی از سموم بدلیل کنترل‌گرهایی که در مواد شیمایی خود دارند، اغلب در یک گروه قرار می‌گیرند و همین عامل هم باعث می‌شود که برخی از سموم برای مبارزه با یک آفت عملا کارایی لازم را نداشته باشند.

بنابراین برای عدم مواجهه با این عامل، سموم دارای یک کد مقاومت شده‌اند. کمیته‌ای برای این طراحی کد، از سال 1984 میلادی ایجاد شده و نشان دهندۀ هم گروهی سموم با خطر مقاومت پذیری بالا، متوسط یا کم است.

برای مثال قارچ‌کش کاپتان با کد M4 در رده خطر مقاومت کم، قارچ‌کش ویواندو (Vivando) با کد U8 در رده خطر مقاومت بالا و قارچ‌کش بوتران (Botran) با کد 14 در رده خطر مقاومت متوسط قرار دارند.

نحوه استفاده از از کدها بدین صورت است که برای مبارزه با یک عامل (آفت، بیماری، علف هرز) باید کد روی بسته‌بندی را ببنید و با سرچ در اینترنت یا در سه لینکی که در انتها قرار دادم، ببینید که این سم در کدام گروه قرار دارد و سم بعدی که قصد مصرف آنرا دارید، آیا در همان گروه قرار می‌گیرد یا خیر.

حتما و حتما در طول یک سال یا یک دورۀ مبارزه،

بیش از دو بار از سمومی با کد مقاومت مشابه و با خطر مقاومت بالا

استفاده نکنید.

جمله بالا بدین معنی است که مثلا نباید برای مبارزه با قارچ‌ها از دو نوع قارچ‌کش با رده مقاومتی یکسان استفاده کرد. مثلا دو قارچ‌کش ریم (Rhyme) و رالی (Rally) هر دو در رده خطر مقاومت بالا با کد 3 قرار دارند.

این کد بدلیل گسترده بودن طیف سموم کشاورزی در 3 لینک زیر بصورت تقسیم ‌بندی شده در 3 رده قارچ‌کش، علف‌کش و آفت‌کش تقسیم شده است. همیشه سموم خود را از این سه طریق چک کنید چون ممکن است امسال سمی در گروه کم خطر یا با خطر متوسط قرار داشته باشد ولی سال آینده با توجه به جهش‌ها، در رده پر خطر (خطر مقاومت بالا) قرار گیرد.

کد مقاومت برای سموم حشره‌کش با علامت زیر مشخص می‌شوند:

IRAC (Insecticide Resistance Action Committee) – Link

IRAC (Insecticide Resistance Action Committee)

کد مقاومت برای سموم قارچ‌کش با علامت زیر مشخص می‌شوند:

FRAC (Fungicide Resistance Action Committee) – Link

FRAC (Fungicide Resistance Action Committee)

کد مقاومت برای سموم علف‌کش با علامت زیر مشخص می‌شوند:

HRAC (Herbicide Resistance Action Committee) – Link

HRAC (Herbicide Resistance Action Committee)

مطالب مرتبط:

1- دوره کارنس (PHI) – حداقل زمان سم‌پاشی تا برداشت

2- مفهوم LD50 – تقسیم بندی سموم بر اساس درجه سمیت

3- کنترل بیولوژیکی ملخ

6 دیدگاه در “کد مقاومت سموم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *