انواع خاک
1- خاک اسیدی: شامل خاک برگ، خاک چای، کود دامى و سم ضدعفونی کننده بوده که pH پایینتر از 6 دارند.
2- خاک برگ: بقایای گیاهان مخصوصا از روی هم انباشتن و تجزیه برگها در شرایط بخصوص حاصل میشود. خاک برگ انواع مختلفی دارد که از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی باهم اختلاف دارند و بستگی به نوع گیاهی دارد که از برگ آن جهت تهیه خاک برگ استفاده میشود. خاک برگ معمولی که از تجزیه برگها مختلف گیاهان حاصل میشود و برای اینکار در فصل پاییز که برگ درختان میریزند آنها را جمع آوری کرده و در گودالی به عمقهای مختلف ریخته و بعد از مدتی در اثر تخمیر، پوسیده شده و به خاک برگ تبدیل میشود.
برای اینکه تخمیر سریعتر انجام پذیرد، روی آنها را با خاک پوشانده و هر چند روز یکبار خاک را آبیاری میکنند و به هم میزنند و بعد از چندین ماه تا یکسال این برگها پوسیده میشوند. سپس آنها را سرند کرده و بصورت خاک نرم قهوهای در میآید و با سایر خاکها مخلوط میکنند و مورد استفاده قرار میگیرد
3- خاک جنگلی: نوعی خاک برگ است که در اثر انباشته شدن برگها در پای درختان تشکیل میشود. چون برگهای گوناگونی در این خاک است، از نظر تغذیه خاک بسیار غنی بوده بگونهای که میتوان به جای خاک پیت نیز استفاده کرد.
4- خاک قلیایی: خاکی است که از نظر pH بالای 7 میباشد. در بیشتر خاکهای ایران به دلیل عناصر معدنی و شیمیایی موجود، pH بالای 7 است.
5- خاک معمولی (باغچه): شامل خاک رس و مقداری ماسه و کود دامی میباشد که برای کشت اکثر گیاهان باغچهای مناسب است. خاک باغچه نیاز دارد که هر ساله با کودهای آلی و شیمیایی تقویت شود.
6- خاک آهکی: خاکی که دارای آهک (CaCO3) از نظر کلسیم غنی باشد. بیشتر خاکهای رسی با مقدار آهک بیشتر از 15% خاکهای آهکی گفته میشوند. حضور آهک برای تعدادی از گیاهان لازم و ضروری میباشد. در بعضی موارد خاکهایی که کمبود کلسیم دارند را میتوان با خاکهای آهکی اصلاح کرد.
7- خاک رسی: خاکی که از نظر رس قوی باشد. این نوع خاکها از نظر کشاورزی مناسب نمیباشد زیرا به دلیل سنگینی این نوع خاک، گیاهان به خوبی نمیتوانند در این خاک ریشهزایی کنند و جهت اصلاح این نوع خاک از موادی مانند: کود دامی، پرلیت یا ماسه، خاک برگ و کمپوست استفاده میشود.
8- خاک شنی یا ماسهای: خاکهایی هستند که از نظر بافت دارای مقدار زیادی شن و ماسه هستند. نفوذ پذیری این خاکها زیاد است. این نوع خاک از نظر مواد تغذیهای فقیر میباشد و برای اصلاح این نوع خاک، از خاک رس، کود آلی و خاک برگ میتوان استفاده کرد.
9- خاک هوموسی: شبیه به خاک جنگلی هست که در اثر تجزیه کامل آثار و بقایای گیاهان مختلف مانده در سطح جنگل یا در زیر خاک تولید میشود. این خاک بسیار حائز اهمیت بوده و منبع بسیار غنی از مواد مورد نیاز گیاهان بوده که جهت کشت بسیاری از گیاهان مناسب است.
10- خاک پیت یا تورب: این خاک از تجزیه خزهها و گیاهان باتلاقی و در شرایط صنعتی از تجزیه بقایای گیاهان بدست میآید. این خاک بیشتر بخاطر خواص فیزیکی مورد استفاده قرار میگیرد. پیت معمولا در گلدان مخلوط با ماسه، خاک برگ و کمپوست استفاده میشود.
11- خاک مخصوص کاشت بذر: خاک رس، خاک سبوس، ماسه یا پرلیت مخلوط شده، مناسب برای رشد اغلب بذور است. البته اگر قصد کشت بذر در بستر هیدروپونیک را دارید، بهترین بستر برای کشت بذر در تکنیک هیدروپونیک و انتقال نشا به سیستم، کوکوپیت خالص یا ترکیب پرلیت و کوکوپیت است. برای کشت بذرهای مختلف ممکن است از نظر تغییر مقدار اسیدیته (pH) بستر نیاز به تغییراتی باشد که باید بر اساس کیفیت خاک مورد نظر، بستر را برای رشد آن بذر، مهیا کرد.
12- خاک کمپوست: از بقایای مختلف گیاهان (نه فقط برگ) بدست میآید. کمپوست انواع دارد که از منابع گوناگون بدست میآید. مانند: زباله شهری، کمپوستهای حیوانی، کمپوستهای گیاهی و… .
13- خاک قلمه: ترکیب مساوی کوکوپیت، پرلیت دانه ریز و دانه متوسط با مقدار کمی پیت ماس بهترین بستر برای ریشهدار کردن قلمهها است. البته باید حتما توجه داشته باشید که حتما باید قبل از انتقال قلمهها به بستر با مواد قارچکشی همچون کاپتان، بنومیل، کاربندازیم و… از نظر وجود قارچ، ضدعفونی شود.
14- خاک کاکتوس: ترکیب مساوی ماسه رودخانهای (عاری از آهک و نمک و خاک با سایز 5-2 میلیمتر) با پیت ماس، کمتر از 10% ورمیکمپوست، پودر زغال (ذغال). استفاده از کود مخصوص کاکتوس در کنار این بستر، میتواند کمک بسزایی در رشد سریع کاکتوسهای شما کند.
جهت تهیه پک کود تخصصی کاکتوس، میتوانید با من تماس بگیرید.
آیا خاک شما اسیدی است یا قلیایی؟
سرکه و جوش شیرین یکی از روشهای سادۀ اندازهگیری pH خاک میباشد.
چند قاشق خاک گلدان رو در دو ظرف جداگانه بریزید.
در یکی از ظرفها سرکه بریزید و اگر کف کرد، خاک قلیای است.
به ظرف دیگر اب اضافه کنید تا خاک تبدیل به گل شود و در مرحله بعد به گل، جوش شیرین اضافه کنید اگر کف کرد خاک اسیدی است. اگر هیچ کدام از آزمایشها با کف همراه نبود pH خاک شما خنثی است.
برای اکثر گیاهان، بهترین جذب عناصر مواد غذایی، در خاکی با pH کمی اسیدی (6.5-6) است.
مطالب مرتبط:
مهندس ساعدی عزیز
از مطالب خوب و بسیار کاربردی این وبسایت استفاده بردم
موفق و پیروز باشی به امید آبادی و آزادی ایران زمین
@kamyab_farm
Iman gilani
ممنون از شما ایمان عزیز و کاردرست. لطف کردی
سلام جناب مهندس. خاک هایی که صد در صد ماسه بادی می باشد در مناطق بم اسیدی است یا قلیایی؟؟؟؟
سلام عزیز
خاکهایی که 100% ماسه بادی باشن، در کل خنثی هستن ولی تو زیر رده قلیایی ها قرار میگیرن
سلام وسپاس از راهنمایی هاتون
وقت بخیر
ممنون میشم بفرمایید چگونه خاک گلدان راضدعفونی کنم؟
گلدانهای من نور خوبی دارند امارشد نمیکنند
تقویت گلها رابه اسم نمیشناسم اما رنگشون صورتی_سبزروشن_آبی هستند آهن هم دارم که میشناسم
فاصله ی دادن تقویتی به گلها چقدر باید باشه؟
میشه شماره ای بدید که واتساپ باشما در ارتباط
باشیم؟
سلام عزیز
عدم رشد بهینه گیاه، به خیلی عوامل بستگی داره
رنگ کودها مهم نیست. مهم فرمولاسیونشون هست که بر حسب نوع گیاه هم متفاوته
تو صفحه تماس با من، روش های تماس هست
در خدمتتون هستم
سلام و تشکر بابت راهنمايهايتان
ميخام روی پشت بام کشت سيفيجات داشته باشم خاک ماسه ای از بستر رودخانه تهیه کردم چی بهش اضاف کنم تا محصول بهتری بدست بیارم ،تشکر
سلام
ماسه عملا هیچی نداره
روی پشت بام هم سنگین میشه
پیشنهادم همون سیستم هیدروپونیک هست در بستر کشت پرلیت کوکوپیت که سبک باشه
سلام .من باغچه ای دارم که دائما درختهاش در حال خشک شدن به دلیل کرم ساقه هستن.تصمیم گرفتم فقط درخت توت بکارم چون گویا آفت کمتری درگیرش میشه.میخام کل کف باغچه ها رو چمن بکارم.خاستم خاک باغچه و کود دامی خشک شده رو به خاک قبلی اضافه کنم و بعد از بذر پاشی ماسه بادی روی بذر چمن بپاشم .آیا این کار من شدنی و اصولی هست یا خیر؟ضمن تشکر از اطلاعات عالی و خوبتون
سلام
اگر مشکل از خاک باشه، باید تعویض خاک داشته باشید (که هزینه اش خیلی زیاده) ولی بهتره که خاکتون رو ضدعفونی کنید و بعد اقدام به کشت هر نوع گیاه دیگه ای بکنید
با عرض سلام و خسته نباشید، علت کف کردن خاک باغچه در زمان آبیاری پای درختان و بوته های گل چه می تواند باشد؟
( سالهای پیش با این مشکل مواجه بودم و رشد گیاهان تقریباَ کاملا متوقف می شد اما امسال تا این هفته این مشکل وجود نداشت و گیاهان رشد خوبی داشتند ولی این هفته مشکل کف کردن خاک باغچه هنگام آبیاری دوباره شروع شد و برگهای گیاهان شروع به زرد شدن کرده اند.)
از کمک شما پیشاپیش متشکرم.
سلام
این مورد به عوامل زیادی بستگی داره مثل اقلیم منطقه، آنالیز آب و خاک، کودهای مورد استفاده تا کنون، سن و نوع درختان
واقعا همینجوری نمیشه چیزی گفت
ممنونم از بذل توجه و پاسخ شما.