فناوری‌های نوین کشاورزی -1- حسگرها

در این سری پست‌ها، به معرفی تکنولوژی‌های نوین کشاورزی که ممکن است هم اکنون در حال استفاده بوده و یا در آینده بکار گرفته شوند، خواهیم پرداخت تا مجالی باشد برای آغاز پیشرفت کشاورزی ایران.

1- حسگرها (Sensors)

وجود این حسگرها در مزارعی که اتوماسیون سازی شده‌اند، یک امر ضروری است و در حال حاضر امکان بررسی شرایط مزارع، برخی از جنگل‌ها و پهنه‌های آبی را فراهم می‌کند. این حسگرها در سال 2013 از نظر علمی توسعه یافتند و در سال 2015 نیز مورد توجه قرار گرفتند و ارزش مالی پیدا کردند.

حسگرها بطور كلی به منظورهای زير در كشاورزی به كار ميروند:

  1. حس كردن خواص خاک: بافت، ساختمان و حالت فيزيكی خاک، ساختار شیمیایی، رطوبت خاک، مواد غذايی خاک.
  2. حس كردن گياهان: جمعيت گياهان، تنش‌ها، موقعيت غذايی گياه.
  3. سامانه‌های نظارت بر محصول: محصول گياه، رطوبت محصول، کاشت داشت و برداشت.
  4. سامانه‌هایی با تكنولوژی نرخ متغير (در اختیار قرار دادن نهاده‌ها با توجه به نیاز محصول).
  5. نظارت بر پارامترهای آب و هوايی: دما، رطوبت هوا، سرعت باد، جهت باد، روشنايی.

هم اکنون تقریبا تمام حسگرها با پیشرفت تکنولوژی، بصورت بی‌سیم بوده و با امواج رادیویی یا Wi-Fi فعالیت می‌کنند.

 

کاربرد حسگرها در مرحلۀ داشت (سم پاشی و کوددهی انتخابی)

کاربرد یکی از این حسگرها:

سطح رطوبت خاک از مزرعه‌ای به مزرعه ديگر و از کرتی به کرت ديگر متفاوت بوده ولی دانستن زمانیکه عملکرد بواسطۀ کاهش میزان آبیاری کاهش می‌يابد چندان آسان نيست.

اما اکنون با توجه به وجود سنسورهای قابل برنامه ریزی جهت تشخیص میزان رطوبت در خاک، دقیق‌ترین زمان آبیاری محصول با توجه به زمان رشد آن امکان پذیر است.

کلیۀ این سنسورها می‌توانند دارای قابلیت اتصال به سیستم هواشناسی و دریافت اطلاعات همزمان اقلیم منطقه را نیز داشته باشند تا درصورت بارندگی در چند روز آتی، از آبیاری خودداری کرده و اجازه دهد تا محصول با استفاده از آب باران آبیاری شود تا در هزینه‌های پمپاژ و مقدار مصرف آب صرفه‌جویی حاصل گردد.

همچنین این سنسورها می‌توانند قابلیت اتصال به پمپ آب را نیز داشته باشند تا حتی بدون نیاز به حظور کشاورز، در زمان مورد نیاز از طریق سیستم فرمان و برنامه ریزی قبلی با توجه به شرایط اقلیمی و مرحلۀ رشدی گیاه، زمان و حجم آبیاری را تنظیم و پمپ را روشن کنند.

معمولا این حسگرهای پیشرفته، قابلیت ارسال آنلاین اطلاعات برای کاربر (کشاورز) را دارند و او می‌تواند بر روی کامپیوتر یا گوشی هوشمند خود، این اطلاعات را از طریق نرم افزار یا sms در هر کجای دنیا مشاهده و مدیریت نماید. در حقیقت کاربر دارای یک سیستم کشاورزی دقیق و در لحظه (Real-time Agriculture) خواهد بود.

Real-time Agriculture

بنابراین، وجود حسگرها در کشاورزی باعث حذف مرحله (حدس، گمان و حس! کشاورز) شده و نیاز گیاه را در بهترین زمان خود تعیین کرده و با تعامل با سایر تجهیزات و حسگرها، حداقل هزینه (زمان، انرژی، نیروی انسانی و…) بالاترین عملکرد و افزایش کیفیت محصول را در پی خواهند داشت.

با وجود این حسگرها، شما عملا از هرآنچه در زیر و روی زمین و حتی دربین گیاهان در حال رخ دادن است، مطلع خواهید شد و می‌توانید بهترین مدیریت را روی مزرعه یا گلخانه خود داشته باشید.

مطالب مرتبط:

1- دامداری نوین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *