در جهان، 8 ماده برای بستر کشت هیدروپونیک رایج و متدوال میباشد، که در این پست به معرفی هفتمین آنها میپردازیم.
7. بستر کشت هیدروپونیک با پلی یورتان (Polyurethane):
پلی یورتان (پلی اورتان) ابتدا در سال 1937 در آلمان توسط اوتو بایر شیمیدان آلمانی کشف شد و بعد از آن این مواد با داشتن خواص ویژه، پیشرفت بسیار زیادی را در انواع صنایع جهان داشتند.
پلی یورتان (پلی اورتان) به عنوان یک عایق بسیار مناسب شناخته شده است، که کاربردهای آن با تغییر دانسیته و سلول بندی متفاوت میباشد. این مواد میتوانند بعنوان عایق صوت (مواد سلول باز) و یا عایق حرارت (مواد سلول بسته) استفاده شوند. عایقکاری به کمک پلی یورتان عموما یا به صورت پاشش یا تزریق و یا پنل پیش ساخته میباشد.
جدای کاربردهای ساختمانی، صنعتی و پزشکی؛ اخیرا پلی یورتان بعنوان یکی از بسترهای کشت هیدروپونیک نیز مطرح شده است که نتایج قابل قبولی در بر داشته است.
در بکارگیری فوم پلی یورتان بعنوان بستر کشت، میتوان از فومهای با دانسیتههای مختلف (بنا بر نوع کاربرد) استفاده کرد.
به دلیل نگهداری مناسب آب و ظرفیت تبادل با هوا، محیط مناسبی را در اختیار ریشه گیاه قرار میدهد تا بطور همزمان از رطوبت و هوا مناسب قسمت ریشه برخوردار باشد.
فضای هوایی آن 80-75% و ظرفیت نگهداری آب آن 15% است.
به دلیل جدید بودن این بستر، اطلاعات چندانی از آن در دسترس نیست ولی کاربرد آن در حال گسترش در سیستم هیدروپونیک است.
میتوان آنرا جایگزین پشم سنگ کرد بویژه در قطعات و حجمهای بالا. برای این منظور شما میتوانید این فوم را (که به فوم مبلمان هم معروف است) در ضخامت 2 اینچ (حدود 5 سانت) تهیه کرده و به قطعات مورد نظر خود برش بزنید. سپس داخل آنها را برای جایگذاری بذر یا حتی قلمه سوراخ کرده یا با چاقو برش بزنید.
بعد از آن، آنها را برای مدت زمان کمی داخل آب فرو کرده تا بطور کامل از آب اشباع شوند. سپس با خروج آنها، آب اظافی با استفاده از نیروی گرانش زمین، از فوم خارج شده و و سپس بذر را داخل برش ایجاد شده قرار دهید.
سپس این فوم را داخل سینی یا بستر کشت قرار داده و بطور روزانه و بر حسب نیاز گیاه آنرا آبیاری کنید (معمولا روزانه 3 مرتبه).
در آب آبیاری حتما باید مواد غذایی مورد نیاز گیاه بر حسب نوع محصول و سن آن را در اختیار گیاه قرار دهید.
ادامه مواد بستر کشت هیدروپونیک در پست بعدی…
مطالب مرتبط: