بادشکن

باد شکن:

در بسیاری از مناطق و بویژه برای مباحث کشت‌های گلخانه‌ای (خاکی یا هیدروپونیک) بدلیل قرارگیری این سازه‌ها در خارج از شهر و وجود باد در این مناطق، گاهی بدلیل طراحی نادرست و یا شدت بالای باد، خسارات جبران ناپذیری به مجموعه‌های گلخانه‌ای وارد می‌شود. این خسارت‌ها فقط برای سازه‌های گلخانه‌ای نبوده و می‌تواند به باغات، مزارع، دامداری‌ها و… نیز آسیب وارد نماید.

نحوه خسارت باد به گلخانه

به همین دلیل استفاده از سیستمی به نام بادشکن (Windbreak) برای کلیه این موارد ضروری است.

بادشکن‌ها به دو گروه عمده مصنوعی (غیر زنده) و طبیعی (زنده) تقسیم بندی می‌شوند. بادشکن مصنوعی بیشتر با دیوار، فنس یا توری ایجاد می‌گردد و بادشکن طبیعی بیشتر با درخت و درختچه‌ها ایجاد می‌گردد.

فنس پلاستیکی پلی اتیلنی سنگین بعنوان بادشکن

کاهش سرعت باد بر اساس ارتفاع بادشکن در فواصل مختلف متفاوت بوده و دانستن این مورد برای کاهش سرعت باد و نصب یا تکرار بادشکن‌ها می‌تواند مفید باشد.

برای مطالعه اطلاعات نکات کاربردی احداث گلخانه، کلیک کنید

کاشت درخت در مسیر باد بسیار مسئله مهمی است. برای مثال با کاشت درختان بصورت متراکم و تکرار شونده می‌توان با بادهایی با سرعت 70 کیلومتر در ساعت مقابله کرد و تجهیزات و ساختمان‌ها و حتی روستاها را از گزند باد دور نگه داشت.

کاشت درختان بعنوان بادشکن بصورت تکرار شونده برای جلوگیری از خسارت باد به مزارع

رفتار باد شبیه رفتار آب در مقابل موانع است. چنانچه مانند شکل زیر در مسیر باد، ساختمان‌ها و یا درختان شکاف یا فاصله وجود داشته باشد، در آن شکاف سرعت باد بسیار زیاد خواهد شد.

به همین دلیل، درختکاری باید متراکم باشد و اگر دو تا ساختمان این شکاف رو ایجاد کرده باشند، با درخت یا با دیوار باید آن شکاف را از بین ببریم و یا با قرار دادن توربین‌های بادی، علاوه بر مهار کردن انرژی باد، بتوان از آن انرژی، تولید برق نمود.

افزایش سرعت باد در شکاف بین ساختمان‌ها

طبق شکل زیر اگر ارتفاع درختکاری متراکم حدود 3 متر باشد، در فاصله 5H یعنی 3×5 که معادل 15 متر است؛ سرعت باد 50-25% سرعت فضای باز را دارد و به همین ترتیب که در شکل می‌بینید در فاصله 20 برابر ارتفاع بادشکن این سرعت به 80-70% سرعت باد در فضای باز میرسد و بعد از این فاصله، سرعت باد دوباره با حالت اول خود باز می‌گردد. 

نمودار روند سرعت باد در بادشکن درختان متراکم

 

شمایی از نحوه کاشت درختان با ارتفاع‌های مختلف برای شیب دادن به سرعت باد و کاهش فشار بر درختان

 

وضعیت طبیعی شکل فوق برای شیب دادن به باد

 

بادشکن‌هایی متصل به گلخانه (فلش قرمز رنگ) جهت کاهش فشار به جدارۀ گلخانه و شیب‌دار کردن باد

مطالب مرتبط:

1- روش تشخیص قابلیت اختلاط دو یا چند آفت‌کش با یکدیگر

2- راهنمای کشت هیدروپونیک در منزل

25 دیدگاه در “بادشکن

  1. سلام یه سوال من یه زمین 1200متری دارم که میخوام گردو بکارم ومیخوام حریم زمین رو هم تبریزی بکارم منتها بعداز یه مدت سر درخت ها رو بزنم و فنس به تنه درختها وصل کنم تا بشه یه محافظ در برابر گراز آیا این کار درسته اگر اشتباه هست راه حل مناسبی بهم پیشنهاد بدید لطفا

    1. سلام
      بعنوان پایه می‌تونید استفاده کنید ولی به خود درخت وصل نکنید چون تو تنه درخت فرو میرن ولی بعنوان پایه می‌تونید استفاده کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *