در اینجا به 11 نشانۀ بیماری در گیاهان پرداخته و راههای درمانی برای این دوستان سبز خانگی را مختصرا توضیح میدهم و در نهایت نحوه ساخت قارچکش ارگانیک خانگی را آموزش دادهام تا شما خودتان پزشک گیاه خانگی خودتان باشید.
1. گیاهان کم پشت با گلهای کم
دلیل: نور کم و ضعیف.
درمان: بیشتر گیاهانی که داخل منزل نگهداری میشوند روزانه به 14 ساعت نور نیاز دارند. در اینترنت جستجو کنید و میزان نور لازم برای هر گیاهی که در منزل دارید را پیدا کنید و به مستقیم یا غیرمستقیم بودن نور یا نیاز به سایه هم توجه کنید.
اگر منزل شما بگونهای است که امکان تامین این حد از نور برای گیاه وجود ندارد، میتوانید از نور مخصوص رشد فول اسپکتروم بصورت نور تکمیلی استفاده کنید. همچنین امکان نگهداری و رشد گیاه در مکانی که به هیچ عنوان دسترسی به روشنایی روز ندارد نیز با استفاده از این لامپها که تداعیگر نور خورشید هستند، وجود دارد.
این لامپها بدلیل تکنولوژی خاص خود، علاوه بر تامین طیفهای نوری مورد نیاز گیاه، انرژی برق بسیار کمی مصرف میکنند.
در صورتیکه به این لامپها نیاز دارید، میتوانید برای تامین آنها، با من تماس بگیرید.
————————————–
2. گل های کم و شاخ و برگ زیاد
دلیل: کود نیتروژنی زیاد.
درمان: اغلب گیاهان خانگی فقط یک بار در ماه به کود نیاز دارند و در ماههای سردتر این مقدار کمتر هم میشود. برای کوددهی برنامه ریزی داشته باشید و از آن بیشتر کود ندهید.
در صورتیکه نیاز به کود تخصصی دارید که هم برای کشت هیدروپونیک و هم خاکی و هم برای گلهای آپارتمانی قابل استفاده باشد، میتوانید پک کودی زیر با تمام مکملها را با ارسال رایگان دریافت کنید.
برای تهیه پک کودی، با من تماس بگیرید.
————————————–
3. زرد شدن برگها
دلیل: آبیاری زیاد، رطوبت کم، زهکشی ضعیف خاک، دمای پایین یا کم بودن جای گلدان برای ریشهها.
درمان: اگر آب و هوا ناگهان تغییر کرد، نباید گیاه را نزدیک بخاری بگذارید تا به تغییر ناگهانی محیط زیست واکنش بدهد. گلدان را چک کنید تا زهکشی مناسب و کافی داشته باشد و ریشههای گیاه در گلدان جای مناسبی داشته باشند.
————————————–
4. برگهای سوخته
دلیل: نور مستقیم زیاد
درمان: گیاه را از مقابل نور مستقیم آفتاب به جایی با نور غیرمستقیم منتقل کنید، برگهای آسیب دیده را هرس کنید و آبیاری عمیق و گهگاه را ادامه دهید تا ریشه بهتر رشد کند. از کوددهی زیاد خودداری کنید، زیرا این کار سوختگی گیاه را تشدید میکند.
————————————–
5. قهوهای شدن نوک برگها
دلیل: کود یا آفت کش زیاد، خاک خشک، دمای پایین، هوای داغ، نمک انباشته یا فاسد شدن ریشه.
درمان: به بیشتر گیاهان خانگی حداکثر ماهی یک بار باید کود داد. گلدانها را در سینیهای کم عمق پر از ماسه بگذارید و آنها را پر از آب کنید تا رطوبت اطراف گلدان افزایش یابد (گلدان باید روی ماسه و بالاتر از سطح آب قرار بگیرد). یک بار در ماه آب کافی در بالای خاک بریزید تا نمک اضافی از آن خارج شود.
————————————–
6. برگ های کوچک یا پژمرده شدن گیاه
دلیل: خاک زیاد خیس یا خشک است.
درمان: زمان آبیاری یکنواخت برای خودتان درست کنید که گهگاه ولی عمیق باشد تا رشد ریشه افزایش یابد و از فاسد شدن ریشه جلوگیری شود. اگر به فاسد شدن ریشه شک دارید، گیاه را از گلدان درآورید و سیستم ریشهها را بررسی کنید و ریشه های عفونی (نوک سیاه شده ریشهها با پوسیدگی چسبناک) را ببرید و با مخلوط گلدانی استریل و یک گلدان جدید، جای گیاه را عوض کنید.
————————————–
7. خالهای روی برگها
دلیل: خالهای برگی قارچی، خالهای آبی.
درمان: اگر گیاه شما عفونی شده است، باید آنرا از گیاهان دیگر جدا کنید و برگهای عفونی را ببرید. برای پیشگیری از خالدار شدن، باید تهویه هوا را بیشتر کنید یعنی فاصله بین گلدانها را افزایش دهید و مواظب باشید که هنگام آبیاری، آب روی برگها نپاشد.
————————————–
8. زرد شدن نوک برگها و سپس قهوهای شدن آنها که در نتیجه کل برگ ممکن است بمیرد
بیماری: سیاه تاول.
درمان: برگهای عفونی را ببرید. از اسپری کردن آب به برگها اجتناب کنید.
————————————–
9. رشد قارچ پودری سفید روی شاخ و برگها، از ریخت افتادن برگ و افتادن برگ
دلیل: کپک پودری.
درمان: تهویه هوای اطراف گلدان را بیشتر کنید و شاخ و برگ عفونی را قطع کنید. اگر گیاهتان پر پشت و پر شاخ و برگ است، کمی از برگهای داخلی آن را بچینید تا جریان هوای خوبی بین برگها برقرار باشد. فورا گیاه بیمار را از گیاهان دیگر جدا کنید تا جلوی گسترش قارچ به گیاهان سالم را بگیرید.
————————————–
10. ریشههای نرم قهوهای و سیاه، گیاهان پژمرده
دلیل: فاسد شدن ریشه یا ساقه.
درمان: از آبیاری زیاد پرهیز کنید. گیاه عفونی را حذف کنید، ریشههای فاسد شده را قطع کنید و با ترکیب گلدانی استریل و گلدان تمیزی، جای گیاه را عوض کنید.
————————————–
11. رشد نکردن، پس مرگ (خشک شدن گیاه از نوک شاخهها به سوی ریشه) و از ریخت افتادن گیاه
بیماری: کپک بوتریتیس
درمان: گیاه بیمار را ایزوله کنید و قسمتهای عفونی را ببرید. تهویۀ هوا در اطراف گلدان را با افزایش فاصله بین گلدانها، بیشتر کنید.
نحوه ساخت قارچکش ارگانیک خانگی:
یک لیوان روغن گیاهی مانند روغن ذرت، کانولا یا دانۀ سویا را در یک ظرف پلاستیکی دربدار بریزید. یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی یا صابون مایع بدون عامل چربی زدایی را در ظرف روغن بریزید. درب ظرف را محکم ببندید و به شدت ظرف را تکان دهید تا صابون و روغن کاملاً با هم ترکیب شوند. با کمک یک ماژیک ظرف را به دقت مدرج کنید. کنسانتره قارچکش را در مکانی خشک و تاریک نگهداری کنید.
یک لیوان آب داغ را با قیف از شیر آب به داخل بطری اسپری پلاستیکی بریزید. 1.5 قاشق چایخوری جوششیرین به آن اضافه کنید. ظرف را به شدت تکان دهید تا جوششیرین در آب حل شود. 1.5 قاشق چایخوری از کنسانتره قارچ کش را به آن اضافه کنید. دوباره ظرف را خوب هم بزنید تا مواد کاملاً با یکدیگر مخلوط شوند. همان روزی که این محلول را ترکیب و آماده کردید باید از آن استفاده کنید و باقیمانده آن را دور بریزید.
گیاهان گلدانی آلوده را در حمام و یا وان قرار دهید. مخلوط قارچکشی که آماده کردهاید مستقیماً بر روی برگهای خشک گیاه (رطوبت نداشته باشند) تست کنید. توجه داشته باشید تمام سطوح را کاملاً با قارچکش پوشش دهید. خساست به خرج ندهید و کاملاً گیاه را به این مواد آغشته کنید به حدی که محلول از برگها و ساقه ها چکه کند.
توجه داشته باشید سطح زیرین برگها و ساقه ها و بخصوص محل اتصال برگ به ساقه را فراموش نکنید. به این نواحی توجه ویژه ای داشته باشید چرا که هاگهای فعال قارچها در این نواحی معمولاً پنهان بوده و زنده میمانند. در هنگام مصرف هر از گاهی بطری اسپری را تکان دهید تا مواد تشکیل دهنده آن از هم جدا نشوند. هر 7-5 روز یک بار درمان را تکرار کنید.
گیاهی که دچار آلودگی قارچی شده است، باید تا حد ممکن در مکانی روشن با نور غیر مستقیم آفتاب نگهداری شود. فضا را گرم نگه دارید. دور و بر آن را شلوغ نکنید تا گردش هوای خوبی در اطراف آن برقرار باشد. نور کم، سرما و گردش نامناسب هوا از جمله عوامل اصلی گسترش بیماریهای قارچی در گیاهان هستند.
شیوه آبیاری گیاهان خود را تغییر دهید. تا حد ممکن باید برگهای گیاهان آلوده خشک بمانند تا از گسترش دوبارۀ بیماریهای قارچی جلوگیری شود. بسیاری انواع قارچها در صورتیکه به مدت طولانی در سطوح مرطوب قرار نداشته باشد، از بین میروند. بنابراین به برگهایی گیاهان قارچی آب اسپری نکنید و روی آنها آب نریزید.
توصیه های مهم:
محلول قارچ کش خانگی خود را ابتدا بر روی بخش کوچکی از گیاه امتحان کنید. 3-2 روز منتظر بمانید و ببینید آیا لکههای آسیبدیدگی در اثر اسپری این محلول ایجاد شده است یا خیر. در صورتیکه علائمی از آسیبدیدگی مشاهده نکردید، میتوانید محلول را برای تمامی گیاه استفاده کنید.
هر بار که با گیاهان آلوده سر و کار دارید، بلافاصله دستان خود را خوب شسته و ابزارهایی که استفاده کردهاید ضدعفونی کنید تا احتمال گسترش بیماری کاهش یابد.
گیاهانی که بیشتر مورد حمله سفیدک پودری قرار میگیرند عبارتند از بگونیا (بگونیا همیشه گلدار)، کالانکوئه (کالانکوئه کریسمس)، بنفشه آفریقایی، یشم یا کراسولا و پاپیتال.
بهترین زمان برای اسپری قارچکش، اوایل صبح یا غروب است. برای سمپاشی روزی را انتخاب کنید که وزش باد و بارندگی نداشته باشد.
هشدار:
هرگز گیاهان ارکیده را با هیچ گونه مواد حاوی روغن درمان نکنید.
مطالب مرتبط:
1- پکیج آموزشی کشت علوفه هیدروپونیک بصورت سنتی با امکانات محلی