بستر کشت هیدروپونیک 1 – فیبر نارگیل (کوکوپیت)

در جهان، 8 ماده برای بستر کشت هیدروپونیک رایج و متدوال می‌باشد، که در این پست به معرفی اولین آنها می‌پردازیم.

1. بستر کشت هیدروپونیک با فیبر نارگیل (کوکوپیت) – (Coco Fiber):

این بستر، به دلایل 100% طبیعی بودن، ارگانیک و تجدیدپذیر بودن، جزو محبوب‌ترین نوع بستر کشت هیدروپونیک، در سراسر جهان است.

کوکوپیت

فیبر نارگیل می‌تواند به روش های مختلف، با توجه به مشخصات مورد نیاز برای استفاده از آن در سیستم هیدروپونیک، پردازش شود. یکی از مزایای اصلی در مورد استفاده از فیبر نارگیل بعنوان سوبسترا (پایه کشت) در مقابل کشت خاکی؛ حذف بیماری‌ها، آفات، شوری و ساختار نامناسب (فیزیکی / شیمیایی) خاک است.

همچنین، محصولات مورد نظر در کیسه‌های الیاف نارگیل، اجازه رشد با تراکم بالاتر جهت به حداکثر رساندن عملکرد و کاهش ضایعات آب و کود در همان زمان را خواهند داشت.

کوکوپیت در سیستم کشت هیدروپونیک

خصوصیات فیزیکو شیمیایی الیاف نارگیل:

  • بهترین تعادل بین ظرفیت نگهداری هوا و آب
  • درجه اسیدیته (pH – (potential of Hydrogen: درجه اسیدیته یا pH کنترل شده و ثابت محیط کشت که بدون افزودن مواد خاصی، بین 6.2-5.5 ثابت می‌ماند. این درجه از اسیدیته (pH) تقریبا برای اکثر محصولات، بهترین درجه pH برای جذب عناصر می‌باشد.
  • ظرفیت نگهداری آب (WHC – (Water Holding Capacity: ظرفیت نگهداری آب بالای این بستر کشت، مزیتی است که تقریبا سایر بسترهای کشت از آن بی‌بهره‌اند. این ظرفیت بالای نگهداری آب در کنار ظرفیت نگهداری هوا، باعث کاهش خطر ریسک و شوک کمبود رطوبت در سیستم ریشه‌ای گیاه در روش هیدروپونیک می‌شود.
کوکوپیت در هیدروپونیک
  • ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC – (Cationic Exchange Capacity: ظرفیت تبادل کاتیونی خاص فیبر نارگیل، به گونه‌ای است که می‌تواند به آرامی مواد مغذی جذب شده را در محیط ریشه، آزاد کند و این به معنی استفاده راحت‌تر و بی‌خطرتر گیاه از مواد داخل بستر کشت است. همچنین این اثر باعث ایجاد خاصیت بافری شده و تا حدی مانع از ایجاد شوک مواد غذایی به گیاه می‌شود.

ادامه مواد بستر کشت هیدروپونیک در پست بعدی…

مطالب مرتبط:

کلیات کشت هیدروپونیک

5 دیدگاه در “بستر کشت هیدروپونیک 1 – فیبر نارگیل (کوکوپیت)

  1. سلام جناب ساعدی
    من یک سالن 600 متری گلخانه دارم و هرسال کشت مستقیم در خاک دارم ولی متاسفانه خاک اینقدر الوده و کهنه شده و انواع قارچ های قوی و مقاوم الوده شده که محصول خیلی ضعیف جواب میده و تقریبا از صرف اقتصادی افتاده – امسال میخوام تو کیسه کشت بکارم ولی ابیاری معمولی مثل کشت مستقیم انجام بدم ینی مثل سابق کود و محلول هارو که با اب میدادم میرفت تو زمین الان بره تو کیسه کشت و از منافذ زیر کیسه بیاد بیرون
    ایا جواب میده ؟ و اینکه از پرلیت و کوکو پیت هم میتونم استفاده کنم ازونجایی که ابیاری معمولی دارم؟ تشکر از پاسخ شما

    1. سلام
      با توجه به اینکه کودهای هیدروپونیک به نسبت کودهای خاکی، از قیمت بالاتری برخوردارن، بهتره که سیستم شما چرخشی باشه. یعنی آب خروجی از زهکش کیسه های رشد رو حتما جمع آوری کرده و به مخزن اصلی منتقل کنید و مجددا ازش استفاده کنید. هر 10-7 روز یکبار هم میتونید آب و محلول غذایی رو تعویض کنید
      بله. برای کشت هیدروپونیک حتما باید از بسترهای خنثی استفاده کنید مثل پرلیت، کوکوپیت، لیکا، فوم شیشه و…
      با تشکر

      1. سلام ممنون از پاسختون
        منظورم اینه که من نمیخوام هیدروپونیک کشت کنم کلا تنها کاری که میخوام انجام بدم خاک تازه با کود الی مخلوط کنم تو کیسه کشت بکارم برای جلوگیری از بیماری های قارچی کود دهی و بقیه چیزا کما فی السابق
        به طور خلاصه میشه از کیسه کشت برا کشت غیر هیدروپونیک استفاده کرد؟
        ممنون از راهنمایی تون

        1. سلام
          بله میشه فقط نباید بذارید کف کیسه کشت، حالت آب ماندگی ایجاد شود

  2. سلام
    از زئولیت هم میشه استفاده کرد ولی جاذب رطوبت زیادی داره و شاید باعث خفگی ریشه بشه
    باید بیشتر بررسی بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *