در این سری پستها، به معرفی تکنولوژیهای نوین کشاورزی که ممکن است هم اکنون در حال استفاده بوده و یا در آینده بکار گرفته شوند، خواهیم پرداخت تا مجالی باشد برای آغاز پیشرفت کشاورزی ایران.
5- تلهماتیک – (Telematics)
تلهماتیک در حقیقت یک میان رشته است که از ترکیب مستقیم فناوریها و خدمات ارتباطی اطلاع رسانی بوده که وظیفۀ آن پاسخگویی به نیازهای متفاوت کاربر میباشد.
تله ماتیک شامل ابزارهای ارسال، دریافت، ذخیره و تجزیه و تحلیل اطلاعات برای ناوبری خودرو بوده که شامل ارتباطات از راه دور، فناوری وسایل نقلیه، حمل و نقل جادهای، ایمنی جادهها، مهندسی برق (سنسور، ابزار دقیق، ارتباطات بیسیم و…) و علوم کامپیوتر (چند رسانهای، اینترنت و…) میشود.
تلهماتیک میتواند شامل هرکدام از این زیرمجموعهها باشد:
- فناوری ارسال، دریافت و ذخیرهسازی اطلاعات از طریق دستگاههای ارتباط از راه دور برای کنترل مؤثر اشیاء از راه دور (اینترنت اشیا).
- یکپارچه سازی اطلاعات وسیله نقلیه و اطلاعات ارتباطات از راه دور برای استفاده در وسایل نقلیه با کنترل وسایل نقلیه در حال حرکت.
- تکنولوژی GNSS (سیستم ماهوارهای ناوبری جهانی) برای یکپارچهسازی اطلاعات کامپیوتر، تلفن همراه و اطلاعات از راه دور ماهواره و آنتنها برای سامانه ناوبری خودرو.
استفاده از چنین سیستمی در وسایل نقلیه جادهای، وسیله نقلیه مخابراتی نیز نامیده میشود.
هنگامیكه از فناوری تله ماتيک سخن به ميان میآيد، فرض بر اين است كه هم روند انتقال پيام مورد نظر است و هم سخت افزاری كه جهت تكميل مبادله ضروری میباشد.
کاربرد تله ماتیک در کشاورزی:
این تجهیزات به برخی از تجهیزات مکانیکی مانند تراکتور این امکان را میدهد که با رانندۀ خود ارتباط برقرار کنند و او را از آسیبهای احتمالی که ممکن است به زودی به وسیله وارد شود، آگاه کنند. میتوان ارتباط بین راننده و تراکتور را یک پلتفرم “Farm swarm” (ترکیب تعداد زیادی از رباتهای کوچک و بزرگ با میکرو حسگرها) در نظر گرفت.
یکی دیگر از کاربردهای تله ماتیک، استفاده از پهپادها (Drone) و ارتباط آنها با تراکتور بصورت آنلاین (بههنگام) بوده تا با تبادل آنی اطلاعات بین پهباد و روبات تراکتور، عملیات کشاورزی (برای مثال سم پاشی نقطهای) در کوتاهترین زمیان ممکن انجام گیرد.
این روند، علاوه بر کاهش هزینههای کشاورزی (بویژه مرحلۀ داشت – رسیدگی) باعث واکنش سریع و به موقع به فاکتورهای ایجاد شده میگردد. به این معنی که برای مثال با ورود حشرات یا آلودگی یک منطقه به آفات و بیماریها، گیاهان بسرعت به این فاکتورها واکنش نشان میدهند.
پهپاد با پرواز بر فراز زمین کشاورزی و اسکن زمین بر اساس رنگ گیاهان (با استفاده از اشعۀ مادون قرمز)، تغییرات رنگی در سطح زمین را مشاهده میکند. این تغییرات به سیستم کاربر (کشاورز) منتقل شده و وی با آگاهی از نوع آفت یا بیماری (بر اساس مشاهدۀ عینی و از نزدیک از همان منطقه یا داشتن شناسنامه اقلیمی آفات و بیماریها) میتواند بهترین تصمیم را در کوتاهترین زمان ممکن بگیرد.
سپس روبات تراکتور وارد عمل شده و منطقۀ آلوده را بسرعت پاک سازی کرده یا مبارزه برای عدم گسترش آنرا اعمال میکند.
بدین ترتیب با کمترین زمان و بالاترین کارایی ممکن، عملیات نگهداری از زمین کشاورزی و محصول ایجاد میشود.
یکی دیگر از کاربردهای تله ماتیک، استفاده از آن در عملیات حذف علفهای هرز با کمک رباتهای علف کن است. این رباتها با استفاده از نیروی برق حاصل از پنلهای خورشیدی و با گشت دایم در مزرعه و ارتباط با پهپاد بصورت آنلاین، عملیات وجین علفهای هرز را قبل از گسترش ناگهانی علفهای هرز (بدلیل بارندگی و سپس هوای گرم و با توجه به فرصت طلب بودن علفهای هرز) به خوبی و باسرعت و کیفیت بالا انجام میدهند.
این تجهیزات در سال 2013 توسعه یافتند و از سال 2016 به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفتند.
مطالب مرتبط:
1- فناوریهای نوین کشاورزی -2- GPS
مطلبتون خیلی خوب بود
ممنون