در این سری پستها، به معرفی تکنولوژیهای نوین کشاورزی که ممکن است هم اکنون در حال استفاده بوده و یا در آینده بکار گرفته شوند، خواهیم پرداخت تا مجالی باشد برای آغاز پیشرفت کشاورزی ایران.
4- پرندۀ هدایت پذیر – پهپاد (Drone)
پرنده هدایتپذیر از دور یا به اختصار پهپاد که به آن وسیله هوایی بدون سرنشین نیز گفته میشود، نوعی وسیله هوایی هدایتپذیر از راه دور است.
نوآوری پهپاد در سال 1900 آغاز شد و در اصل برای آموزش پرسنل نظامی متمرکز شده بود. کنترل پهپاد بدون استفاده از انسان در درون آن صورت میگیرد. اگر چه انسان نیز میتواند به عنوان محموله در آن باشد.
پهپادها یا بوسیله کنترل از راه دور یا با برنامههای پیش پروازی ریخته شده از قبل یا با سامانههای خودکار دینامیک هدایت میشوند. پهپادها در حال حاضر در برنامههای نظامی که شامل جاسوسی، حملات انتحاری، حمله موشکی و بمباران میشود فعالیت میکنند. این هواپیماها همچنین در برنامههای غیر نظامی مانند عملیات امداد و نجات، خاموش کردن آتشسوزیها در جایی که پرواز برای خلبان خطر دارد، کنترل پلیس در ناآرامیها و اغتشاشات، مرزبانی و شناسایی بیشتر حوادث غیرمترقبه طبیعی، خنثی کردن مین و یا تحویل بسته استفاده میشوند.
بیشترین سرمایهگذاری در جهان در زمینه ساخت و تجهیز پهپادها را وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا انجام داده است؛ به طوری که بین سالهای 1990 تا 1995 حدود 3 میلیارد دلار هزینه برای طراحی ساخت و تجهیز پهپادها هزینه کرده است.
کاربرد پهپادها در کشاورزی:
کشاورزان اکنون میتوانند از پهپاد برای بررسی مزارع خود از منظر خشکی زمین یا آفات استفاده نمایند، عملیات سمپاشی یا کوددهی را انجام دهند، مراقب احشام خود باشند و دهها کار دیگر را به انجام برسانند.
پهپاد در مقایسه با هواپیماهای کوچک معمولی بسیار سودمندتر و ارزانتر هستند. پهپادهای کشاورزی آماده به کار به همراه سنسورها و نرمافزارهای مربوطه قیمتی بین 1500 تا 25000 دلار دارند. تصاویر تهیه شده توسط پهباد اطلاعت مفیدی از زمین بدست میدهد. از هوا میتوان چیزهایی را دید که از زاویه دید زمینی، همیشه مخفی میمانند!
برای مثال میتوان لکههای روشنی از سطح مزرعه میتوانند نشان دهندۀ نقاطی باشند که توسط موشها آلوده شدهاند! اگر بدانید موشها دقیقا در کدام مناطق فعالند میتوانید مشکل را با کمترین هزینه و بالاترین کارایی برطرف کنید.
یا مثلا لکههای زرد نشان دهندۀ مکان فعالیت شپشها هستند. مورد دیگری که میتوان از طریق تصاویر فهمید این است که در کدام قسمت میزان رطوبت بالاست که دانستن این موضوع می تواند در نحوۀ آب دهی و زهکشی مفید باشد.
تصاویر هوایی تهیه شده همچنین میتوانند آسیب دیدن محصولات را در اثر باد و باران را نشان دهند که بر روی مدیریت برداشت تاثیر بسزایی دارد.
بنابراین همانطور که می بینید پهبادها می توانند بعنوان ابزاری ارزشمند در خدمت کشاورزی هم باشند.
از آنجایی که کشاورزی یکی از پیشرانهای بازار پهپادهای تجاری است، انتظار میرود این روشهای اجرایی، هم کشاورزی آینده و هم صنعت هواپیماهای بدون سرنشین را منتفع سازد و تا سال 2025، 350 میلیون دلار درآمد از طریق این هوایپماهای بدون سرنشین کشاورزی ایجاد شود.
مزایای کاربرد پهپادها در کشاورزی نسبت به سایر روشهای مرسوم:
مطالب مرتبط:
1- فناوریهای نوین کشاورزی -2- GPS